2024. május 20., hétfő

Top 5 ezen a héten

Kapcsolódó hírek

Tengerparti járat: Két órás vonatút indul Trieszt és Rijeka között

A Trieszt-Rijeka vasúti összeköttetés évtizedek után áprilistól ismét üzemel. A vonatok részben a történelmi Bécs-Trieszt déli vasútvonalon fognak közlekedni.

Április végétől újra működik az Olaszország, Szlovénia és Horvátország közötti határon átnyúló vasúti összeköttetés két történelmi vasútvonalon, a Trieszt melletti Villa Opicinától Pivkáig, majd onnan tovább (Rijeka) Fiume kikötővárosáig. Április 24-től a vonat mintegy két óra alatt köti össze az olaszországi Villa Opicinát Divaca-Pivkán (Szlovénia) keresztül a horvátországi Rijekával.

Az összeköttetés az Interreg Central Europe Sustance program kezdeményezése, amelynek célja a közép-európai vidéki, periférikus és határ menti területek összeköttetésének javítása – jelentette az Il Piccolo című trieszti napilap.

A vasúti összeköttetés történelmi jelentőségű, mivel lehetővé teszi a második világháború után megszakadt kapcsolatokkal rendelkező országok közötti közeledést. A vonatok részben a történelmi déli vasútvonalon, az 1857-ben elkészült Bécs-Trieszt vonalon, részben pedig a szintén a Habsburg-korszakban épült, 1873-ban üzembe helyezett Pivka-(Rijeka) Fiume vonalon közlekednek majd.

A személyvonat, amely az ingázókat és a turistákat egyaránt meg kívánja szólítani, április 24-től szeptember 30-ig naponta 7.50-kor indul Villa Opicinából, és 9.54-kor érkezik Rijekába, a visszaút pedig 18.25-kor lesz. A visszautazás 18.25-kor indul Rijekából és 20.40-kor érkezik Villa Opicinába.

A jegyek készpénzzel válthatók az állomásokon, vagy ha nincs jegypénztár, akkor közvetlenül a vonaton. Kerékpárokat is fel lehet vinni a vonatra.

Népszerű