2024. június 13., csütörtök

Top 5 ezen a héten

Kapcsolódó hírek

Itt a bizonyíték: Pompejiben nem zárták el a gyerekeket a véres valóság elől

A nemrég felfedezett, gladiátorokat ábrázoló graffitiket feltehetően gyerekek készítették. Pompejiben újonnan felfedezett rajzok szerint gyerekek látták a gladiátorok véres akcióját. A szénrajzok szerint a park igazgatója szerint „szemtanúi voltak az amfiteátrumban zajló csatáknak”.

A Pompejiben nemrég felfedezett rajzok arra utalnak, hogy gyerekek nézték a gladiátorok küzdelmeit az ókori város amfiteátrumában. A vadkanokat támadó pálcikaembereket ábrázoló szénrajzokat az I’Insula dei Casti Amanti-ban, a pompeji régészeti parkban található házak csoportjánál végzett ásatások során találták, amelyeket május 28-án nyitottak meg először a nagyközönség előtt.

„Az erőszak szélsőséges formáinak való kitettség, még az öt és hét év közötti kisgyermekek esetében is, nem csak napjainkban jelent problémát a videojátékok és a közösségi média megjelenésével. A különbség az, hogy az ókorban az arénában kiontott vér valódi volt” – írják az illetékesek egy Instagram-posztban. A rajzokat a Nápolyi II. Frigyes Egyetem gyermekpszichológus szakértői tanulmányozzák.

Gabriel Zuchtriegel, a pompeji régészeti park igazgatója a The Guardiannek nyilatkozta: „A Nápolyi II. Frigyes Egyetem pszichológusaival együtt arra a következtetésre jutottunk, hogy a gladiátorokat és vadászokat ábrázoló rajzok közvetlen látás alapján készültek, nem pedig képi modellekről. Valószínűleg szemtanúi voltak az amfiteátrumban zajló csatáknak, így kerültek kapcsolatba a látványossá tett erőszak szélsőséges formájával”.

Pompejit Kr. u. 79-ben a Vezúvból kilövellő vulkáni hamu elnyelte. A tisztviselők az Instagramon hozzáteszik, hogy a katasztrófa két áldozatát, egy férfit és egy nőt, ugyanezen ásatás során fedezték fel a festők háza közelében. A park közösségi médiafelületén a közelmúltban dokumentált egyéb leletek közé tartozik egy mitológiai jelenet a Casti Amanti-nál, amelyen egy csuklyás ruhát viselő gyermek látható, a tisztviselők szerint egy helyi háztulajdonos elhunyt fiáról lehet szó.

Népszerű