Magyarországhoz legközelebb eső olaszországi tartomány, Friuli-Venezia Giuila.
Közúton, vasúton és repülőn évente közel 1,7 millió turista keresi fel Velence és Trieszt tartományát, ahol a legváltozatosabb élmények és programok várják a turistát.
Több mint 140 kilométernyi homokos tengerpart, lagúnák, meredek szirtek, kis öblök, óriásparkok, hatalmas tengeri akváriummal, gigantikus csúszdák, halászfaluk és elegáns fürdő és nyaralóhelyek csábítják az erre utazókat.
Történelmi emlékek, építészeti csodák, gazdag múzeumok, zajos éjszakai szórakozás, különleges természetvédelmi területek és sportolási lehetőségek tartoznak a terület kincsei közé.
A világhírű és páratlan Velencén kívül itt található az Adria egyik legismertebb üdülőhelye, az Udine megyei Lignano Sabbiadoró, amelynek érdekessége, hogy Ernest Hemingway fedezte fel és Olaszország Floridájaként emlegette.
Az itteni konyha legérdekesebb fogásai az egyszerű népi ételek, mint a jota, a káposztás, zöldséges bableves, a cipóban sült sonka, vagy a porcina, ami vegyes főtt hús és hurkafélék egyvelege, az almás rétes, és az olvasztott vajba forgatott szilvás gombóc.
Az árpa és a bableves kedvelt egytál ételek, de szívesen fogyasztják a bárányt és a vadhúsokat is. A színtiszta vadhúsból készített kolbászféle, a petina különlegesen finom. Újabban finomra darált bárányból és marhahúsból készül a kolbász, amelyet ánizzsal ízesítenek.
A tartomány sajátosságai közé tartozik az is, hogy az olasz nyelv egyik válfaját beszélik. Friuli nyelven a viszontlátásra például úgy hangzik: Mandi.