A Wachau-völgyben már megkezdődött a kajszibarack szüret, meleg időjárás miatt valamivel korábban, július 12. körül. A termés mennyisége várhatóan átlagos vagy átlag feletti lesz. A Wachau-i kajszibarack-szüret alkalmából több rendezvényt is tartanak, a leghíresebb a Spitzer Marillenkirtag
A szüret a Wachau-völgyben körülbelül három hétig tart, és helytől és fekvésüktől függően változik. Az első érett gyümölcsök Krems környékén teremnek. „Az elmúlt napok hőhulláma elősegíti a Wachau-völgyi kajszibarackok érését. Így a szüret valamivel korábban, július 12. körül megkezdődhetett” – közölte Franz Schöberl, a Wachauer Marille egyesület elnöke.
Fokozatosan a keletibb településeken, például Spitzben és Willendorfban (mindkettő a Kremsi járáshoz tartozik) is megkezdődik a sárgabarack szüretelése. Az egyesület szerint a gyümölcsök nagyon jól fejlődnek. A virágzási időszak „fagymentes és tökéletes” volt, és elegendő csapadék is esett – olvasható a honlapon.
Már megkezdődött a Spitz-i kajszibarack-nyár is. Július 27-ig péntektől vasárnapig a Donaulände-n ünneplik a gyümölcsöt. A kremsi óvárosban az „Alles Marille” rendezvényen három hétvégén, július 3-tól 20-ig várták a látogatókat, ahol a leghosszabb sárgabarackos torta felvágása, élő zene és programok várják a endégeket.
A Spitzer Marillenkirtag rendezvényen július 18-tól 20-ig a legendás automatából gombócokat lehet kóstolni.
A wachau-i sárgabarackot a régiónk zászlóshajójának is nevezik: EU-szerte védett termékként évente több ezer látogatót vonz, legyen az tavasszal a festői virágzás idején, vagy júliusban a várva várt szüret idején.