2024. május 20., hétfő

Top 5 ezen a héten

Kapcsolódó hírek

Jó tanácsok tehéntámadás esetére

A klagenfurti tartományi bíróság elutasította egy német nyaraló keresetét, amelyet egy Heiligenblutban történt tehéntámadás után nyújtott be. Az ítélkezési gyakorlat szerint a nő és férje más útvonalat is választhattak volna. Kártérítési igényének nem adtak helyt.

A Kronen Zeitung című lap beszámolója szerint az 59 éves német nő 30 ezer euró kártérítést akart, miután két évvel ezelőtt augusztusban egy legelőn való átkelés közben megtámadta egy tehén. Az állat egy körülbelül nyolc méter magas gáton lökte át a nőt. A nő bokája megsérült közben.

A nő keresetét most jogerősen elutasították, a bíróság szerint a legelésző szarvasmarhákkal magashegyi terepen, bekerített legelőn számolni kell. A túrázók tehát választhattak volna más útvonalat is. Az újság beszámolója szerint az ítélet fordulópontot jelenthet a legelő állatállomány és a kirándulók között régóta húzódó jogi vitában.

Miután már többször előfordultak hasonló esetek az osztrák Alpokban, magatartási kódexet dolgoztak ki Ausztriában a túrázók számára.

Azt tanácsolják a túrázóknak, hogy ne térjenek le a túraösvényekről, kutyát pórázon vigyenek magukkal, de esetleges támadáskor azonnal engedjék el, az állatcsordáktól tartsanak 20-50 méteres távolságot, a teheneket ne ijesszék meg, ne nézzenek a szemükbe, a borjakat ne simogassák meg, veszélyhelyzetben pedig a legfontosabb megőrizni a nyugalmat, nem szabad menekülőre fogni, sem az állatoknak hátat fordítani.

A Négy Mancs állatvédő szervezet általában is a tehéncsordák nagy ívben való elkerülését javasolja, különösen akkor, ha borjak is vannak a felnőtt állatok társaságában. Az egyesület szerint a tehenekben igen erős az anyai ösztön, s e szabály betartásával már sok olyan balesetet sikerült volna megelőzni, amelyben túrázók sérültek meg. Ha mindenképp át kell vágni egy marhalegelőn, azt nyugalmat mutatva, kutyát pórázon vezetve kell tenni – tanácsolja a Négy Mancs.

A színes, rajzos brosúra legfontosabb tanácsai:

  • Ne térjünk le a kijelölt útvonalról.
  • Ha kutyával vagyunk, vezessük pórázon, de ha a tehén támadni készül, engedjük el.
  • Soha ne közelítsük meg a borjakat, ne próbáljuk őket megsimogatni, ne sétáljunk be közéjük és az anyjuk közé.
  • Mozogjunk halkan és nyugodtan.
  • Próbáljuk tartani a 20-50 méter távolságot az állatoktól.
  • Ne ijesszük meg a teheneket.
  • Ha fenyegetővé válik a helyzet, ne fordítsunk hátat az állatnak, és lassan, csöndben, hátrálva hagyjuk el a területet.

Népszerű