2024. július 25., csütörtök

Top 5 ezen a héten

Kapcsolódó hírek

Herculaneum ősi strandja újra megnyílik a látogatók előtt

A látogatók úgy sétálhatnak végig a tengerparton, ahogy az ókori római korban volt.

Herculaneum, a Vezúv Kr. u. 79-ben történt kitörése által eltemetett ókori római város a nagyszabású konzerválási munkálatok után megnyitotta egykor rejtett strandját a látogatók előtt.

Az újonnan feltárt strandot szerdán Gennaro Sangiuliano olasz kulturális miniszter avatta fel, aki elmondta, hogy a hatóságok elkötelezettek a helyszín „pompájának helyreállítása” mellett.

A 2021-ben megkezdett munkálatok során helyreállították a strand eredeti szintjeit, és visszahozták a homokot, így a látogatók úgy sétálhatnak az ősi tengerparton, ahogyan az i. sz. 79-es végzetes nap előtt volt.

A herculaneumi régészeti park igazgatója, Francesco Sirano „rendkívüli és egyedülálló helyként” üdvözölte, és elmondta, hogy lépéseket tettek annak érdekében, hogy csökkentsék az árvíz és az instabilitás kockázatát a strandon.

Az 1980-as évek elején az ókori partvonal mentén végzett ásatások során a régészek több tucat csontvázat fedeztek fel, köztük a híres „gyűrűs hölgyet”, aki az ujjain lévő gyűrűkről kapta a nevét.

Végül közel 300 ember maradványait tárták fel, akik a nagy hőségben haltak meg, miközben a tengerből való kimentésre vártak.

A Herculaneumban – a közeli Pompejihez képest kisebb és gazdagabb városban – végzett ásatások során egy sor csónakházra is fény derült, amelyekben az utolsó lakosok elpusztultak.

A strand újbóli megnyitása a Herculaneum Conservation Project (HCP), a Packard Humán Tudományos Intézettel együttműködésben megvalósuló köz- és magánkezdeményezés eredménye, amelynek célja a régészeti lelőhely és a környező területtel való kapcsolatának védelme, fejlesztése és kezelése.

Népszerű