2024. július 25., csütörtök

Top 5 ezen a héten

Kapcsolódó hírek

A görög digitális asszisztens magyarul ad információkat, és veszélyhelyzetben is segít

A görög kormány megbízásából fejlesztett, mAIGreece elnevezésű applikáció a látogatók utazási asszisztenseként működik és mesterséges intelligencia-technológiát alkalmaz.

Az új okostelefon-alkalmazás hasznos tippekkel látja el a Görögországban utazókat. A segélyhívó funkció pedig hasznosnak bizonyulhat a nyáron, az ország ugyanis már túl is van a nyár első hőhullámán.

Kificamodott láb, elveszett útlevél? Az okostelefonos alkalmazás mostantól hasznos tippeket ad a Görögországban nyaralóknak, és segítséget nyújt vészhelyzetben. A görög kormány megbízásából kifejlesztett alkalmazás ingyenesen letölthető az App Store-ból és a Play Store-ból.

Az alkalmazás GPS segítségével határozza meg a felhasználó pontos tartózkodási helyét. A látogató ezután hanggal vagy az okostelefon billentyűzetével adhatja meg kívánságait: Hol van a legközelebbi strand? Hogy néz ki ott a tengerpart? Milyen ókori helyszínek vannak a környéken? Hol van a helyi kórház, hol a legközelebbi rendőrőrs? Milyen fesztiválok és rendezvények vannak a környékemen?

A mesterséges intelligenciának köszönhetően az alkalmazás 31 nyelven tud kommunikálni. Érti az EU 24 hivatalos nyelvét (magyarul is tud), valamint az albán, kínai, japán, török, héber, arab és koreai nyelvet. A hangbevitelt használva például azt mondhatja: „Magyar turista vagyok, és ellopták az útlevelemet – mit tehetek?”. Az alkalmazás ekkor részletes, magyar nyelvű tájékoztatást ad a helyi rendőrőrsről és a legközelebbi konzulátusról.

A felhasználók egy menü segítségével beállíthatják profiljukat, hogy az alkalmazás pontosan megfeleljen az igényeiknek: van, aki szeret túrázni, másokat elsősorban a tengerpartok érdekelnek, míg mások elsősorban az ókori helyszínekről és múzeumokról szeretnének információkat kapni. „Ezzel az alkalmazással egy olyan személyes útitársat szeretnénk biztosítani vendégeinknek, amely lehetővé teszi számukra, hogy jobban megismerjék Görögországot” – mondta Dimitris Papastergiou digitalizációs miniszter a bevezetéskor.

Az alkalmazást a görög turisztikai minisztérium és a digitális közigazgatási reformért felelős minisztérium megbízásából a Microsoft, az Accenture, az Ubitech és a Hellenic Telecom fejlesztette. A mesterséges intelligencia technológia az Azure Open AI-tól származik.

Az alkalmazás rendelkezik egy segélyhívó gombbal is, amellyel veszélyes helyzetekben – például ha valaki eltéved vagy megsérül túrázás közben – riaszthatja a polgári védelmi hatóságokat.

Dimitris Papastergiou digitális kormányzásért felelős miniszter kiemelte, hogy az alkalmazás az esetleges „nehéz időkben”, így erdőtüzek vagy árvíz esetén is elérhető. Az applikáció a 112-es segélyhívó vonalhoz kapcsolódó funkcióval rendelkezik, aminek köszönhetően a felhasználók a földrajzi helyzetüket tartalmazó sms-t küldhetnek a klímaválsággal és polgári védelemmel foglalkozó minisztérium műveleti központjának.

A látogatók a Görögországba történő érkezésükkor sms-t kapnak a mobilszolgáltatójuktól, amely tájékoztatja őket az alkalmazás elérhetőségéről, de az utazók már ezt megelőzően is hozzáférhetnek az apphoz.

Népszerű