2024. május 20., hétfő

Top 5 ezen a héten

Kapcsolódó hírek

Fizetőssé vált Velence, így veheted meg a belépődet

Velence megkezdte a turistáknak szóló napijegyek árusítását. Az 5 eurós belépődíjat idén először a főszezonban vetik ki. A kötelező jegyváltást április 25-től vezetik be egyelőre kísérleti jelleggel.

A díjat azoknak a turistáknak kell megfizetniük, akik az április végétől július közepéig tartó főszezonban 29 pontosan meghatározott napon reggel 8.30 és délután 4 óra között szeretnék meglátogatni a csatornáiról és történelmi épületeiről híres olasz várost. A 29 nap többsége hétvégére esik.

VenicePass nevű hétnyelvű internetes oldal és az egyidejű okostelefonos alkalmazás lehetőséget ad a városba való belépés előzetes foglalásához. Előre regisztrálni kell, hogy a látogató melyik napon szeretne Velencébe belépni. A jegyvásárlással egybekötött előzetes foglalást egy QR-kód bizonyítja, melyet a beléptető kapuknál olvasnak majd le. Az egyik kapurendszert a Santa Lucia velencei vasútállomásnál állítják fel.

Több lehetőség közül lehet választani attól függően, hogy ki mennyi ideig akar Velencében tartózkodni, gyalogosan vagy tömegközlekedéssel, vagyis vaporetto-hajóval akar-e közlekedni, és mit szeretne megnézni a város számtalan nevezetessége közül. Az egy napra szóló alap-belépőjegy fejenként 5 euróba kerül, és 14 évtől olaszoknak és külföldieknek egyaránt kötelező lesz. Városnéző csomag is foglalható, amely a főbb idegenforgalmi látványosságok belépőjegyeit is tartalmazza, ennek ára 49 eurótól kezdődik a kiválasztott helyszínek számától függően.

A kötelező belépőjegy kísérleti fázisban április 25-től, a városvédő Szent Márk ünnepnapján lép életbe.

A belépődíjat 2024-ben összesen 29 napon kell majd fizetni: április 25-30., május 1-5. és minden más hétvégén (szombaton és vasárnap) július 13-14-ig. Ez nem vonatkozik a Köztársaság napi hétvégére (június 1-2.).

A díjat szeptemberben jelentették be, de számos kivétel van. Nem kell például fizetniük a 14 év alatti gyerekeknek, a diákoknak és a rendőrség tagjainak. A napijegyek maximális száma nincs meghatározva.

Velence történelmi belvárosának 50 ezer lakosa van. Csúcsidőben azonban éjszakánként 100 000 turista tartózkodik ott, plusz több tízezer nappali látogató. Az új díj célja, hogy csökkentse a nappali turisták nagy számát, akik a csatornák, a paloták és a múzeumok miatt látogatják a várost, de akik kevesebb pénzt hoznak Velencének, mint az éjszakai látogatók.

(Címlapfotó: Sétahajón utazó turisták Velencében 2018. május 23-án. MTI/Balogh Zoltán)

Népszerű