2024. május 20., hétfő

Top 5 ezen a héten

Kapcsolódó hírek

Bécs két évig a Demokrácia Európai Fővárosa

2024/25-ben az osztrák főváros lesz a Demokrácia Európai Fővárosa. A szakértőkből és európai polgárokból álló zsűrit a város főleg klímavédelmi terveivel nyűgözte le. Bécs hét másik várossal volt versenyben a címért és Barcelonától veszi át a stafétát.

„Csodálatos elismerés Bécs számára, hogy elnyerte a Demokrácia Európai Fővárosa 2024/25 címet. Büszke vagyok, hogy a demokrácia továbbfejlesztéséről szóló ötleteinkkel meg tudtuk győzni az európai polgárokból álló zsűrit. Az elkövetkező két évben Bécs innovatív projektekkel mutatja majd meg, miként lehet a polgárok részvételével tovább erősíteni a szociális összetartást”

– mondta Michael Ludwig polgármester, miután 2023. december 12-én kiderült, hogy az osztrák fővárost választották a következő Demokrácia Európai Fővárosának.

Bécs egy kétlépcsős kiválasztási eljárásban érdemelte ki a címet. Az első körben ismert nemzetközi szakértők, művészet és gazdaság valamint a civil társadalom képviselői elemezték és értékelték a jelentkezők elszántságát valamint a demokráciával kapcsolatos projektjeik kreativitását és újító jellegét. Ezt követően 47 ország négyezer polgára mondta ki a végső szót egy online szavazás keretében. Bécs összesen hét várost utasított maga mögé, közülük néggyel – Pozsonnyal, Lipcsével, Gdanskkal és Izmirrel – nagyon szoros volt a verseny, de végül az osztrák főváros klímavédelmi törekvései az ő javára fordították a mérleg nyelvét.

Bécs 2024 januárjában veszi át a trófeát Barcelonától és ősszel indulnak a demokráciát erősítő programok és kezdeményezések. A város célja, hogy a demokráciaév során számos olyan innovatív megoldást mutasson meg, amelyek révén az emberek közvetlenül vehetnek részt a saját környezetük, életük alakításában. Hiszen a demokrácia azt jelenti, hogy az ember beleszól az őt érintő dolgokba – mondta Jürgen Czernohorszky demokráciáért is felelős városi tanácsnok.

Bécs pályázata egy átfogó demokratizálódási stratégián alapult, amelynek középpontjában a közigazgatási folyamatok megnyitása és demokratikus újításokkal való gazdagítása állt. Mindezek alapjául a bécsiek igényei és ötletei szolgáltak. Az osztrák fővárosnak már több ilyen projektje is van egyébként. Ilyen a „Kinder- und Jugendmillion”, amelynek keretében gyerekek és fiatalok dönthetnek egymillió euró sorsáról és javasolhatnak számukra fontos változtatásokat, fejlesztéseket a városban. Vagy ilyen a „Wiener Klimateam”, amelynek keretében a városlakók az ötletek benyújtásától egészen azok megvalósításáig vehetnek részt a város élhetőségét javító projektekben.

Bécs célja a részvétellel, hogy ne csak a világ legélhetőbb, de a legdemokratikusabb városa is legyen.

Népszerű