2024. június 13., csütörtök

Udine

0 az 5-ből

Udine , a történelmi főváros és Friuli Venezia Giulia régió második legnagyobb városa, egy elfeledett gyöngyszem.

Reneszánsz terei, velencei villái és Tiepolo freskói révén a város lenyűgöző művészeti örökséggel rendelkezik, ugyanakkor nagyszámú diákjainak és világszínvonalú modern művészeti múzeumának köszönhetően élénk kortárs élettel is rendelkezik.

Különleges friuli kultúrája – az olasz, osztrák és szlovén hatások csodálatos keveréke – egyedülálló hangulatot kölcsönöz a városnak, amelyet leginkább a konyhában lehet megtapasztalni, ahol a világhírű finomságok – San Daniele prosciutto, Bastianich borok – tányérról tányérra járnak a város szokatlanabb kínálataival – frico és cjalson -, amelyek a régión kívül szinte ismeretlenek.

Sok olasz várossal ellentétben, Udine üdítően hétköznapi, és azt a ritka izgalmat nyújtja, hogy úgy érezzük, valóban felfedeztünk egy olyan helyet Olaszországban, amely teljesen kívül esik a turisták útvonalán.

Minden Udinében tett kirándulásnak a Piazza della Libertà-n kell kezdődnie, a város lenyűgöző központi terén, amely a legtöbb olasz várossal vetekedő, szédítő építészeti együttesével büszkélkedhet. A gótikus városháza a velencei Palazzo Ducale előtt tiszteleg, és az egykori birodalom lenyomatai mindenütt ott vannak, többek között a fenséges Loggia di San Giovanniban; a város jelképe a fehér, arany és kék színekben pompázó óratorony.

A kifelé sugárzó utcák tele vannak furcsa és gyakran gyönyörű meglepetésekkel. A reneszánsztól a szecesszióig terjedő stílusú nagyszerű épületek mintha a semmiből bukkannának elő. Udine csatornái, amelyek többnyire eltemetve vannak, időnként gyönyörű díszként bukkannak fel a városban szétszórt kis tereken. Számos kis park van szétszórva a városban, a sikátorokban és az omladozó gótikus udvarokban.

Kanyargós átjárók sora vezet a Piazza Matteotti térre. Bár nem olyan elbűvölő, mint a Piazza della Libertà, mégis hihetetlenül szép, tornyosuló reneszánsz házaival és a San Giacomo barokk templomával. Napközben gyakori helyszíne a rendezvényeknek és fesztiváloknak, este pedig minden korosztály megelevenedik a téren, ahol az emberek iszogatnak és nevetnek az éjszakában.

Folytassa útját Udine magányos dombjának megmászásával, amelyet Palladio Arco Bollani épülete alatt áthaladva ér el. A csúcsról nyíló kilátás lehetővé teszi, hogy megnézze a város szokatlan látképét – a velencei tornyok, cseréptetők és modern üveg- és acélszerkezetek összevisszaságát. Ha északra fordul, hirtelen megdöbbenhet az Alpok látványától, amely mintha a semmiből bukkanna elő.

A dombon fekszik Udine kastélya – valójában inkább palazzo -, amely a város művészeti galériájának ad otthont, ahol Carpaccio, Caravaggio és Tiepolo, valamint helyi friauli művészek alkotásai láthatók. Van benne egy risorgimento és egy fotómúzeum is.

Udine büszke arra, hogy a nagy velencei festő, Tiepolo második otthona, aki leghíresebb műveivel díszítette a várost. Azonnal felismerhető stílusa – friss, lendületes, szinte trompe-l’œil hatású freskók – a Palazzo Patriarcale-ban és a város csodálatos román dómjában látható. Érdemes megnézni a közeli Oratorio della Purità-t is, ahol Tiepolo utolsó olaszországi freskója látható. Az Assunta című festmény Szűz Mária mennybemenetelének vibráló ábrázolása, amely a velencei születésű mester méltó itáliai búcsúztatója.

Látogasson el Udine Modern és Kortárs Művészeti Múzeumába, amely a város élvonalbeli törekvéseit mutatja be. Itt olyan jelentős huszadik századi olasz művészek, mint De Chirico, Morandi és Carrà, a nemzetközi hírességek – Picasso, Braque és Chagall – és olyan modern amerikai művészek, mint de Kooning, Lichtenstein és Judd – kavalkádja mellett találhatók. Az utóbbi csoport az 1976-os pusztító friuli földrengés után Udinének adományozott műalkotásokat. A műveket árverésen akarták eladni, hogy pénzt gyűjtsenek a város újjáépítésére, de az okos polgármester úgy döntött, hogy megtartja őket, mivel úgy érezte, hogy hosszú távon nagyobb értéket képviselnek egy leendő modern művészeti múzeum kiállítási tárgyaiként.

Udine kulturális identitását az ételekben lehet a legjobban megtapasztalni. Kóstolja meg a régió különösebb kínálatát, mint például a frico (egyfajta sajtos burgonyapogácsa) és a cjalson (bogyós gyümölcsökkel töltött és fahéjjal megszórt gnocchi) mellett a hagyományosabb ételeket, mint például a Montasio sajtot és a San Daniele prosciuttót, amelyet a szakértők Olaszország legjobb sonkájának tartanak. Próbálja ki a tagliatelle al ragù-t, amelyet itt nyúlhússal készítenek.

Ha van valami, amiről Friuli híres, akkor azok a borai – a Pignolo, a Picolit és a Refosco a leghíresebbek. A Birra Morettit, amely Olaszország-szerte mindenütt jelen van, itt, Udinében alapították. A diákok és a helyiek a Piazza Matteotti téren és környékén a kora esti órákig iszogatnak.

Egynapos kirándulások

Aquileia

Aquileiát, egy rendkívüli régészeti lelőhelyet, amely Udinétől nagyjából egy órányi buszútra délre található, a rómaiak alapították i. e. 181-ben, és Olaszország negyedik legnagyobb városává nőtte ki magát. A kiváló régészeti múzeum a város történetét mutatja be, pogány gyökereitől és római kereskedelmi hatalomként való növekedésétől kezdve a germán törzsek általi pusztulásáig, majd a Friuli Patriarchátus fővárosaként való későbbi újbóli megjelenéséig. A város 14. századból származó bazilikájának teljes padlóját a világ legnagyobb ókeresztény mozaikja foglalja el.

Grado

Aquileiából további tíz perc buszozással eljuthat Gradóba, egy színes halászvárosba, amelynek gyönyörű velencei magja és néhány hosszú homokos strandja van. A város egy festői lagúnán fekszik, amelyet kerékpárral vagy csónakkal lehet felfedezni, mindkettő könnyen elérhető a városban.

Cividale del Friuli

Cividale del Friuli vitathatatlanul Friuli legszebb városa. Julius Caesar alapította (akinek szobra ma a városháza előtt áll), majd a longobárdok invázióját, Velence uralmát, Ausztria annexióját és végül Olaszországhoz való csatolását is megélte. Napjainkban a friauli kultúra egyik központja, és a határtól mindössze tíz kilométerre fekvő településen erős a szlovén befolyás. A Tempietto Lombardo, egy 760-ból származó, egyedülálló egyházi épület, amely hangulatos freskókkal rendelkezik, a leglátványosabb történelmi helyszín.

Cividale legnagyobb élménye azonban a gyönyörű terekkel és templomokkal tarkított utcákon való sétálás, valamint a lenyűgöző Ponte del Diavolo (Ördög hídja) megtekintése – ez a figyelemre méltó mérnöki teljesítmény, amely a várost a Natisone folyó meredek szurdoka felett köti össze. Cividale del Friuli mindössze 25 perces vonatútra fekszik Udinétől.

Infobox
részletes adatok

Olaszország
Udine

Hasonló látnivalók

Monteriggioni

Monteriggioni-t a Sienai Köztársaság építette az 1200-as évek első felében, Firenze megállítására. A fallal körülvett középkori erődítmény tornyai ma a toszkán várak legépebben maradt, szép példái.

Hallstatt

Hallstatt az egyik legszebb és legromantikusabb kisváros Ausztriában, parányi főterét pedig méltán a legszebbnek tartják. Hallstatt és Dachstein-Salzkammergut régió az UNESCO világörökség része.

Tivoli

Tivoli az ókor óta népszerű, a római császárok kedvelt nyaralóhelye volt. Híres látnivalója, a Villa d'Este mesebeli szökőkútjai Liszt Ferencet is megihlették.

Közeli látnivalók