2024. július 25., csütörtök

Tirol vizeinek felfedezése

0 az 5-ből

A hegyi tavaktól a vízeséseken és szurdokokon át a gyógyító forrásokig: Tirol számos lehetőséget kínál a víz sokszínűségének megtapasztalására és felfedezésére.

Tirol több mint 10 000 forrással nemcsak gazdag vízben, hanem különösen jó minőségű vízben is. Ennek oka a geológiai adottságokban keresendő: a víz áthatja a hegyek kőzetrétegeit, ahol megszűrik és ásványi anyagokkal gazdagodik. Tirolban az ivóvíz mintegy 90%-a természetes forrásokból származik. Ez azt jelenti, hogy szinte mindenhol meg lehet nyitni a csapot, és egyszerűen meg lehet inni. A Kufstein melletti Erlben található Kék forrás – Tirol egyik leghíresebb természeti emléke – másodpercenként mintegy 732 liter legtisztább ivóvizet fakaszt. Magukban a hegyekben számos hegyi forrás szolgál vízforrásként. De ez még nem minden: az ivóvíz mellett a tiroli vizet sokféleképpen használják fel, például energiaellátásra.

Az, hogy Tirol vízben gazdag, a természetben is megmutatkozik: az Alpok szívében 600 tó, tó és medence található, amelyek szinte mindegyike ivóvízminőségű. Vannak továbbá látványos vízesések, szurdokok és szakadékok, valamint Kneipp-létesítmények és gyógyforrások. Számos lehetőség van arra, hogy a nyaralás során közelebb kerüljön a víz eleméhez.

Kiváló fürdőtavak

Mi is lehetne jobb egy forró nyári napon, mint egy kis hűsölés a vízben? Tirolban 29 fürdőtavak hívogatnak felfrissülésre, és a víz minősége az ivóvízhez hasonlítható. Ezt igazolja a tiroli fürdőtavak vízminősége, amelyet 1992 óta rendszeresen elemeznek.

Bár a régió tavai közös jellemzőjük a kiváló minőség, hőmérsékletükben különböznek egymástól. A kitzbüheli mocsaras Schwarzsee például a nyári hónapokban akár a 27 fokot is elérheti, míg a legnagyobb tiroli tó, az Achensee vízhőmérséklete ritkán emelkedik 18 fok fölé. A Karwendel- és a Rofan-hegység csúcsai között fekvő „tiroli tenger” vitorlás- és szörfparadicsom, amely sekély öbleivel és gyermekbarát létesítményeivel családok számára is ideális.

Az Ötztalban található Piburger See nem csak népszerű fürdőhely, hanem halgazdagságáról is ismert, és ideális horgászatra. A Seefeld-fennsíkon található Lottensee és Wildmoossee tavak viszont igazi természeti jelenségek. Aperiodikus tavakként csak néhány évente jelennek meg, így aki a saját szemével fedezi fel a tavakat, szerencsésnek mondhatja magát. Tirolban nem csak az úszók és a vízi sportok szerelmesei mellett búvárok is megtalálják a legjobb feltételeket, például a Tiroler Zugspitz Arénában található Blindsee-tónál.

Látványos vízesések

A fürdőtavak mellett Tirol vízesései is népszerű célpontot jelentenek a forró nyári napokon. Nemcsak látványos látványt nyújtanak, hanem sok helyen egy festői túrával is összekapcsolhatók.

A Stubai-völgyben található Grawa-vízesés 85 méteres magasságával a Keleti-Alpok legszélesebb vízesése. A 180 méteres magasságból lezúduló víz azonban nem csupán lenyűgöző természeti látványosság.

Tanulmányok szerint a kilátóteraszok meglátogatása és a vízpermetben való elidőzés még az asztma és az allergia tüneteit is enyhítheti.

A vízesés lábánál található, hangulatos fából készült nyugágyakkal berendezett „szabadtéri mozi” ideális kiinduló- és végpontja a „WildeWasserWeg” mentén tett kényelmes túrának.

Nem kevésbé látványos a 159 méter magas Stuiben-vízesés Umhausen közelében, Ötztalban. Ez Tirol legnagyobb vízesése, és egy jól karbantartott túraútvonalon keresztül könnyen megközelíthető. Több mint 700 lépcsőfok és egy 80 méter hosszú függőhíd vezet öt kilátóterasz és a zúgó víztömegek mellett a Niederthai vízesés kiindulópontjához. A vízesés mentén a családbarát via ferrata is népszerű.

Vízben gazdag túrák

Ha szeretsz aktívan mozogni, de a felfrissülésről sem szeretnél lemondani, a számos tiroli hegyi tóhoz vezető túra tökéletes választás, és személyes preferenciáidtól függően eldöntheted, hogy egy rövid, családbarát túrára vagy egy kihívást jelentő 1500 méteres magassági túrára vágysz. A családok számára ajánlott túracélpont például az idilli Obernberger See tó a Wipptal-völgyben, amelynek vize a föld alá folyik. De bárhol is legyen Tirolban: a túrázók idilli vízfelületekre számíthatnak a lenyűgöző hegyi háttér előtt.

Ha egynapos túra nem elég, a legjobb, ha többnapos túrára indulunk a víz mentén, például a kelet-tiroli Isel Trail vagy a tiroli Lech-völgyben a Lech Trail. Az előbbi 76 kilométer hosszan fut az Alpok egyik utolsó szabadon folyó gleccserfolyójának torkolatától a forrásáig. A második Európa egyik utolsó vad folyójának, a Lechnek a Formarin-tó melletti forrásától az Allgäuig 125 kilométeren át vezet.

Mivel mindkét hosszútávú túraútvonal nem ütközik nagyobb technikai nehézségbe, gyerekekkel is könnyen teljesíthető.

Szurdokok és szakadékok

Tirol legszebb szurdokaiba vezető túrák szintén ideálisak a családok számára. Ezek több száz évvel ezelőtt alakultak ki, amikor a víz utat vájt magának a hegyekből a völgybe. Ma ezek a misztikus természeti helyszínek különösen a forró nyári napokon nyújtanak kellemes kikapcsolódást, és sok esetben – a járható ösvényeknek, fahidaknak és lépcsőknek köszönhetően – könnyen megközelíthetőek. Az Arlbergen található Schnanner-szurdoktól a tiroli alföldön található Tiefenbach-szurdokig és a kelet-tiroli Galitzen-szurdokig Tirol-szerte megtalálhatók ezek a népszerű kirándulóhelyek.

Kneipp-létesítmények és gyógyforrások

Régóta ismert, hogy a víznek gyógyító hatása is van. Így Tirol tökéletes feltételeket kínál a wellness- és egészségügyben alkalmazott kezelésekhez és terápiákhoz. A számos Kneipp-létesítmény mellett, amelyek gyakran közvetlenül a városközpontokban vagy a túra- és kerékpárutak mentén találhatók, számos gyógyforrás is bizonyítottan hatásos – például a längenfeldi termálforrás termálvize, amely reumatikus betegségek és kopási tünetek esetén, valamint sérülések gyógyításában segít. A vendégek a népszerű Aqua Dome termálfürdőben élvezhetik a jótékony hatású termálvizet. A Bad Häring kénes forrásból származó terápiák széles skálája érhető el az azonos nevű üdülő- és gyógyközpontban, és a vendégek Tirol számos gyógyforrásában és nyilvános szökőkútjában is találnak elismert gyógyvizet, amelyet megihatnak.

Tematikus túrák és természetvédelmi parkok

Számos tiroli régió tudatában van a víz értékes árucikknek, és különböző tematikus tanösvényeken és túrákon teszi azt elérhetővé a vendégek számára. Érdemes például az Umbalfälle vízi tanösvényt, a Tux vízi világot vagy a WildeWasserWeg tanösvényt a Stubai-völgyben bejárni. A Hexenwasser Söll, a Lanser See babakocsis túra vagy a Hintertux-gleccseren található Nature Ice Palace számos családbarát lehetőséget kínál a víz elemének felfedezésére.

Infobox
részletes adatok

Ausztria
Tirol

Hasonló látnivalók

Zotter csokoládégyár

A csokoládégyárban bepillantást nyerhetünk a csokigyártás kulisszatitkaiba. A kóstolóexpedícióhoz magyar nyelvű Audio Guide áll a látogatók rendelkezésére.

Großglockner Hochalpenstraße

Ausztria legmagasabb csúcsa a Großglockner (3.797 m), a Großglockner Hochalpenstraße pedig Ausztria legszebb panorámaútja.

Ausztria leghosszabb szánkópályája

A világ leghosszabb szánkópályája 14 kilométer hosszú.

Közeli látnivalók

Rattenberg

Az Innsbrucktól 40 kilométernyire lévő Rattenberg, Tirol legkisebb városa, különleges középkori hangulatával és üvegművészetével vívta ki a világhírnevet.