2024. május 20., hétfő

St. Wolfgang

0 az 5-ből

A település nevét adó Szt. Wolfgang Regensburg püspöke volt, aki, miután 976 körül meglátogatta a fennhatósága alá tartozó, közeli mondseei kolostort, remeteségbe húzódott vissza a Wolfgangsee partján. Miután 1052-ben szentté avatták, volt lakóhelyét zarándokok keresték fel és csodás gyógyulásokat is tapasztaltak. 1183-ban a mondseei apátság III. Luciusz pápa jóváhagyásával kis, román stílusú templomot emelt a helyszínen. 1318-ban nagy szálláshelyet építettek a zarándokok számára, amelyet a 15. században tovább kellett bővíteni a zarándokok nagy száma miatt. A 15-16. században St. Wolfgang a negyedik legnépszerűbb zarándokhellyé vált a németek számára (Róma, Aachen és Einsiedeln után).

St. Wolfgang életében az újabb nagyobb fellendülés a 19. század közepén következett be, amikor a szomszédos Bad Ischlbe költözött Ferenc József császár nyári rezidenciája. A tó számos látogatót vonzott és az udvart követő festők számos alkalommal megörökítették a környező tájat. 1873-ban a tavon megindult az első lapátkerekes gőzhajójárat. 1930-ban Berlinben bemutatták a Wolfgangseenél játszódó „A Fehér Ló fogadó” (Im weißen Rössl) c. operettet, amely divatossá tette a környéket, világhírű filmsztárok keresték fel a tavat és a városkát. Még közvetlen légijárat is indult Berlinből St. Wolfgangba, a hidroplánok a Grand Hotel előtt landoltak a tavon.

Schafbergbahn

Régen is tudták, hogy ezt mindenkinek látnia kell, ezért már a 19. század végén fogaskerekűt építettek az 1780 m magas hegyre.

Az 1893 óta közlekedő vasút a legmeredekebb gőzös fogaskerekű Ausztriában. A gőzmozdonyok a világ legöregebbjei közé tartoznak. A Schafbergbahn közel 35 perc alatt 1190 méteres szintkülönbséget áthidalva, 6 km hosszú utat tesz meg az 1.363 m magasan fekvő Schafbergalpe állomásra. Innen a túrázás kedvelői egy óra alatt elérhetik a csúcsot, a vonat utasai pedig 10 perc alatt kényelmesen juthatnak el a 1.732 m magas végállomásra. A csúcson található Hotel Schafbergspitze Ausztria legrégebbi hegyi vendéglője, melyet 1862-ben építettek.

A 1.783 m magas csúcsról 360°-os panorámában csodálhatók a ragyogó Salzkammergut tavak, így a Wolfgangsee, az Irrsee, a Mondsee, az Attersee, a Fuschlsee, tiszta időben összesen 13 tavat látni.

A modern piros szerelvényeket nyaranta időnként 1893-as és 1894-es gőzmozdonyos nosztalgiajáratok váltják föl.

Schafbergre gyalog is felmehetünk. St. Wolfgang-ből festői erdei út visz a Schafbergalm legelőre (a SchafbergBahn középső állomására). Onnan fölfelé fátlan terepen haladunk, a kilátás egyszerűen lenyűgöző.

Sétahajózás

Nosztalgiautazást folytathatjuk a tavon is, a Wolfgangseen ugyanis már a császári idők óta léteznek hajótúrák. 1873-ban indították a gőzhajtott, lapátkerekű „I. Ferenc József”-et. A 33 méter hosszú hajó masszív lapátkerekeivel a kor technikai csodájának számított. A nosztalgia hajó a flotta egyik fő látványossága, és ma is St. Wolfgang és St. Gilgen falvai között ingázik.

Összesen hét kikötő van a tónál, mindegyiktől sokfelé kirándulhatunk. Jó ötlet gyalogtúrával egybekötni a sétahajózást, és bejárni a csodaszép tavat szegélyező erdei és mezei utakat. Szép túra vezet például St. Wolfgang-ból a Rieder Steig-en át Ried-Falkenstein hajóállomáshoz.

A hajó állomásai: St. Gilgen, St. Wolfgang, Strobl, Fürberg, Ried-Falkenstein.

Műemlékek

Szt. Wolfgang-plébániatemplom

Mai, késő gótikus formáját egy 1429-es tűzvész utáni újjáépítés során nyerte el. A háromoldalas szárnyas oltár Michael Pacher egyetlen teljesen fennmaradt oltára. Belső berendezése barokk, az orgona késő reneszánsz.

A flamboyant stílusú, gazdagon díszített, rendkívül aprólékos kialakítású, kétszeresen nyitható szárnyas oltárt cédrusfából faragta ki Pacher. A munkát 1471-ben rendelte meg tőle Benedikt Eck mondseei apát, s 1475–1481 között készült el. A szárnyas oltár szekrényében a Szűz megkoronázása látható. A szárnyak külső oldala Szent Farkas legendáriumából ábrázol jeleneteket, kinyitott állapotban pedig Krisztus életének nyolc eseményét vonultatja fel. A másik szárny belső oldalán a Szűz életének főbb jelenetei láthatóak, nyitott állapotban ezek szegélyezik az oltár fő képét. A képek mozgalmassága a németalföldi táblaképfestészet jegyeivel rokonítható.

1523-ban épült polgárház a főtéren.

Infobox
részletes adatok

Hasonló látnivalók

Közeli látnivalók