2024. július 25., csütörtök

Schloss Hof

0 az 5-ből

A Morvamező természeti környezetében található a Schloss Hof lenyűgöző kastélyegyüttese, amelynek csodálatos, teraszos barokk kertje Európa legszebbjei közé tartozott. Savoyai Jenő herceg egykori vadászkastélya, később Mária Terézia császárné kedvenc vidéki rezidenciája ma teljes díszében tündököl és várja a pihenni vágyókat. A birtok valódi szerepére utal a kastély kert felőli homlokzatán található felirat: „a lélek megpihenésére a kormányzás terhe alól. “

„A legszebb kilátás a világon” – e szavakkal írta le a kastélyt és környezetét Johann Khevenhüller-Metsch herceg, Mária Terézia kortársa és a kor nagy utazója, akit lenyűgözött a császári lakosztályok ablakaiból nyíló teraszos kert látványa. Schloss Hofon a természet és az emberi akarat gazdagsága egyesült annak érdekében, hogy a kor egyik legpompásabb barokk kertjét hozzák létre, és valóban kevés olyan kert volt Európában, amelynek kifinomultsága és eleganciája felért volna ezzel a pompával. A teraszokat úgy alakították ki, hogy a kert csak fokozatosan, lépésről lépésre tárja fel varázsát, és a látogatók csak az utolsó lépcsőfokon élvezhetik az egész komplexumra nyíló csodálatos kilátást. A grandiózus szökőkutak kétségtelenül a 18. századi kertépítészet nagyszerűségének legnagyobb szimbólumai voltak. Azontúl, hogy kellemes felfrissülést nyújtottak, technikai megoldásainak hatalmas költségei egyben jól tükrözték tulajdonosának vagyoni helyzét is.

A Weinviertel borvidék egy csücskében a Duna és Morva folyók szögletében, így
Pozsonytól és Hegyeshalomtól is alig néhány kilométerre található Ausztria
legnagyobb vidéki kastélyegyüttese, Schloss Hof és Niederweiden kastélya. A több mint 70 hektáros területen elterülő barokk kastély, illetve a hozzá tartozó egyedülálló birtok egyfajta történelmi díszletként szolgál, csodálatos vidéki varázst kölcsönözve a helynek.

A Hof kastély termei eredeti berendezésükkel bepillantást engednek a 18. század
mindennapjaiba, egyben minden évben különleges kiállításnak adnak helyet. A
kastély állandó tárlata magába foglalja a császári lakosztályok és a díszterem mellett azt a meseszép barokk kápolnát, ahol Mária Terézia császárné kedvenc gyermeke „Mimi” is házasodott. A Niederweideni kastély autentikus barokk vadászkonyhája mai is bérelhető családi ünnepségekre, a Hof kastély hét teraszon elterülő, hét évvel ezelőtt visszaépített barokk kertje és a kiterjedt kastélybirtok egész napos szórakozást kínál, kicsiknek nagyoknak, kert- és állatrajongóknak egyaránt. Virágok ezrei, fák százai, frissítő szökőkutak és festői ösvények foglalják tökéletes szimmetriába ezt az egyedülálló képzőművészeti alkotást.

A birtokot 1725-ben vásárolta a népszerű és roppant gazdag Savoyai Jenő herceg
és a kor leghíresebb udvari építésze, Johann Lukas von Hildebrandt tervei alapján
vadászkastéllyá alakíttatta azt át. Az építkezésen 800 ember dolgozott, hogy az
átépítés mihamarabb elkészülhessen. Az épület körül egy egyedülálló, teraszos
barokk kertet alakítottak ki, északi részén pedig egy majorságot hoztak létre,
melynek fő célja a birtok gazdasági ellátása volt.

A herceg 1726-ban a Schloss Hof-hoz megvásárolta az onnan három kilométernyi
távolságra fekvő Schloss Niederweident is, és itt is egy csodálatos parkot hozott
létre, az egyik oldalán egy ún. mulatóerdővel a másik oldalán pedig egy
vadasparkkal, valamint a közepén egy a Schloss Hof-ba vezető sétánnyal.
Savoyai 1736-ban bekövetkező halála után, egyetlen élő rokona, unokahúga az
addig zárdában élő Anna Viktoria Savoyai-Soissons-i hercegnő örökölte minden
vagyonát. A hercegnő hirtelen érdekes partinak számított, így hamar el is kelt.
Házasságkötésekor Schloss Hof és Niederweiden kastélyát elajándékozta férjének, a nála 18 évvel fiatalabb József Frigyes Szász-Hildburghauseni hercegnek.

Hildburghausen állandó anyagi követelődzései hamarosan váláshoz vezettek, de ő továbbra is elég nagy lábon élt, így 1755-ben anyagi okok miatt egy négynapos ünnepség keretében, ahol többek között bemutatták Gluck egy új operáját és 800
szarvasos vadászatot rendeztek, igyekezett vevőt szerezni a birtokra. Az
ünnepségen a császári pár, Mária Terézia és férje is jelen voltak, akik egy évvel
később, a herceg halála után az örökösöktől meg is vásárolták a kastélyt. Schloss
Hof Mária Terézia és férje, Lotharingiai Ferenc István kedvelt tartózkodási helyszíne volt. Az épület a mai formáját az 1770-es átépítéskor nyerte el, késő barokk, klasszicista stílusban. A Bécstől mindössze nyolc órányi hintóútra található kastély a szabadságot jelentette a császári pár számára. Jelentőségét az is mutatja, hogy Canaletto három festményt is készített róla. A császárné férje halála után egy özvegyi lakosztályt rendeztetett be magának.

Infobox
részletes adatok

Ausztria

Hasonló látnivalók

Monteriggioni

Monteriggioni-t a Sienai Köztársaság építette az 1200-as évek első felében, Firenze megállítására. A fallal körülvett középkori erődítmény tornyai ma a toszkán várak legépebben maradt, szép példái.

Castel Gandolfo

Castel Gandolfo a középkor óta híres a szépségéről és a gyönyörű panorámájáról.

A római Pantheon

Csaknem kétezer évvel építése után a Pantheon dómja ma is a világ legnagyobb vasalatlan beton kupolája.

Közeli látnivalók