2024. május 20., hétfő

Róma ízei: Maritozzo

0 az 5-ből

A maritozzo egy klasszikus édes sütemény, amely hagyományosan tejszínhabbal van megtöltve, és amely évszázadok óta kedvence a rómaiaknak.

A zsemle formájú süteményt Rómában jellemzően reggelire eszik, de akár kiadós uzsonnaként vagy desszertként is fogyasztható a nap folyamán.

Ma már többféle változata létezik az ízletes finomságnak, amelynek eredete az ókori római időkre nyúlik vissza, és amelynek egyszerű receptje tojásból, lisztből, mézből, sóból és vajból áll.

A klasszikus krémes változat mellett létezik fenyőmaggal és mazsolával készített, vagy csokoládéval bevont, sőt néha burratával, paradicsommal, pestóval vagy baccalával töltött maritozzi is.

Manapság már gluténmentes vagy vegán változatok is készülnek.

A maritozzo a középkorban széles körben elterjedt Rómában, mivel az egyház engedélyezte, hogy a hagyományos böjti időszakban, a nagyböjt idején is fogyasztható legyen, ezért kapta az „er Santo Maritozzo” becenevet.

Ami a nevét illeti, a „maritozzo” a „marito” olasz szóból származik, ami a férjet jelenti. A 19. században a maritozzo egy másik különös hagyomány középpontjába került: a férfiak március első péntekén úgy kérték meg a lányok kezét, hogy leendő menyasszonyuknak egy maritozzo belsejébe rejtett eljegyzési gyűrűt nyújtottak át.

Az utóbbi években december 1-jén a római bárok és éttermek a fővárosban évente megrendezett Maritozzo-nappal tisztelegnek a maritozzo előtt.

Addig is a város egyik legjobb helye, ahol a közkedvelt finomság különböző változatait megkóstolhatjuk, az Er Maritozzaro, egy római intézmény, amely a Via Ettore Rolli 50. szám alatt található, a Trastevere pályaudvar közelében.

Infobox
részletes adatok

Olaszország
Lazio
Róma

Hasonló látnivalók

Monteriggioni

Monteriggioni-t a Sienai Köztársaság építette az 1200-as évek első felében, Firenze megállítására. A fallal körülvett középkori erődítmény tornyai ma a toszkán várak legépebben maradt, szép példái.

Hallstatt

Hallstatt az egyik legszebb és legromantikusabb kisváros Ausztriában, parányi főterét pedig méltán a legszebbnek tartják. Hallstatt és Dachstein-Salzkammergut régió az UNESCO világörökség része.

Tivoli

Tivoli az ókor óta népszerű, a római császárok kedvelt nyaralóhelye volt. Híres látnivalója, a Villa d'Este mesebeli szökőkútjai Liszt Ferencet is megihlették.

Közeli látnivalók

Castel Gandolfo

Castel Gandolfo a középkor óta híres a szépségéről és a gyönyörű panorámájáról.

A római Pantheon

Csaknem kétezer évvel építése után a Pantheon dómja ma is a világ legnagyobb vasalatlan beton kupolája.

Tivoli

Tivoli az ókor óta népszerű, a római császárok kedvelt nyaralóhelye volt. Híres látnivalója, a Villa d'Este mesebeli szökőkútjai Liszt Ferencet is megihlették.