2024. július 25., csütörtök

Museo della Forma Urbis – Az ókori Róma térképe

0 az 5-ből

Róma új múzeuma kifejezetten az ókori Róma hatalmas márványtérképének maradványainak létesült.

A Forma Urbis – ahogy a térképet nevezik – múzeumban, a Colosseum közelében láthatóak a Septimius Severus császár (145-211) alatt készült, monumentális és meglehetősen pontos, 3. századi várostérkép töredékei.

A hatalmas, összesen 150 márványlapból készült eredeti 13 méter magas és 18 méter széles volt. A reprodukció méretaránya 1:240. A térkép, amely egy templomkomplexum része volt, a középkorban elpusztult. Az elmúlt évszázadok ásatásai során többször is előkerültek maradványai – összesen csaknem 1200 töredék, de végül az eredeti térképnek csak alig több mint tizede.

Számítógépes szimulációk segítségével most arra tettek kísérletet, hogy az újra felfedezett márványtöredékeket a lehető legpontosabban elhelyezzék eredeti helyükön egy új térképen. Ennek alapjául egy 1748-ban Giovanni Battista Nolli földmérő által készített római térkép szolgált.

Giovanni Battista Nollit az „Örök Város” első pontos térképének szerzőjeként tartják számon. A térképet az új múzeum padlójában helyezték el, így a látogatók végigsétálhatnak rajta.

A márványdarabok nagy része utoljára 1939-ben volt látható a nagyközönség számára. A korábbi évtizedekben egy másik múzeumban tárolták őket. Az új múzeum egy régészeti park része a Celio-hegyen (Parco Archeologico del Celio), Róma hét dombjának egyikén.

A Parco Archeologico del Celio park december 25. és május 1. kivételével minden nap ingyenesen tart nyitva 07.00-17.30 (téli menetrend) és 07.00-20.00 (nyáron).

A Museo della Forma Urbis keddtől vasárnapig 10.00-16.00 óráig tart nyitva (utolsó belépés egy órával zárás előtt). December 25-én és május 1-jén zárva.

A múzeumba a belépő 9 euró.

Infobox
részletes adatok

Olaszország
Lazio
Róma

Hasonló látnivalók

Monteriggioni

Monteriggioni-t a Sienai Köztársaság építette az 1200-as évek első felében, Firenze megállítására. A fallal körülvett középkori erődítmény tornyai ma a toszkán várak legépebben maradt, szép példái.

Castel Gandolfo

Castel Gandolfo a középkor óta híres a szépségéről és a gyönyörű panorámájáról.

A római Pantheon

Csaknem kétezer évvel építése után a Pantheon dómja ma is a világ legnagyobb vasalatlan beton kupolája.

Közeli látnivalók

Castel Gandolfo

Castel Gandolfo a középkor óta híres a szépségéről és a gyönyörű panorámájáról.

A római Pantheon

Csaknem kétezer évvel építése után a Pantheon dómja ma is a világ legnagyobb vasalatlan beton kupolája.

Tivoli

Tivoli az ókor óta népszerű, a római császárok kedvelt nyaralóhelye volt. Híres látnivalója, a Villa d'Este mesebeli szökőkútjai Liszt Ferencet is megihlették.