2024. május 20., hétfő

Lago Maggiore

0 az 5-ből

Miért érdemes a Maggiore-tónál nyaralni?

A Maggiore-tó szépsége már első pillantásra is nyilvánvaló: Északon magas sziklafalakkal körülvéve, a parton pedig csinos kis falvakkal szegélyezve a túrázóktól az ínyencekig mindenki megtalálja a megfelelő helyet.

Lefordítva a Maggiore-tó jelentése „nagyobb tó”. Valójában azonban csak a második legnagyobb az észak-olaszországi tavak közül a Garda-tó után. A maga 212,5 négyzetkilométerével azonban még így is elég lenyűgöző. És egy igazi bennfentes tipp. A Maggiore-tó a festői változatosság és a mediterrán báj tekintetében minden bizonnyal képes felvenni a versenyt a Garda-tóval – de főszezonban sokkal kevésbé zsúfolt, mint az utóbbi. A szállodaárak tekintetében is lényegesen olcsóbb. Feltéve, ha a tó olasz és nem svájci részén nyaral. Ez azonban nem bizonyulhat túlságosan nehéznek, hiszen a Maggiore-tó több mint 80 százaléka Olaszországban van. De a svájci oldal is gyönyörű, és rengeteg látnivalót kínál.

Tippek a tó olaszországi részéhez

A Maggiore-tó olasz oldalán az egyik legszebb hely a déli parton fekvő Arona kisváros.

Arona ideális a fürdőzést és a túrázást, valamint a városnézést és a kultúrát kedvelő nyaralók számára. Van itt középkori óváros, lidók, múzeumok, egy gyönyörű tóparti sétány és egy kis kikötő. A hegyvidéki környezet csodálatos túrázási lehetőségeket és látnivalókat kínáló kirándulóhelyeket kínál.

A tóparti sétányról a turistáknak csodálatos kilátás nyílik a következő fontos látnivalóra, a 10. századból származó Rocca di Angera hegyi erődítményre. A Visconti család és a milánói érsek rezidenciájaként szolgált, és a 18. század vége felé a napóleoni csapatok rombolták le.

A Maggiore-tó olaszországi részén található még Verbania a botanikus kertjével, Stresa a part menti Borromeai-szigetekkel, amelyekhez mindenképpen érdemes átkelni, Angera a középkori várával és Luino a híres heti piacával. A Santa Caterina del Sasso Ballaro remetekolostor és zarándokkolostor, amely látványosan egy meredek lejtőbe épült, szintén lenyűgöző.

Amit mindenképpen érdemes megtenned

A Stresa és Verbiana közötti Borromeai-szigeteket mindenképpen érdemes meglátogatni hajóval. A szigetek azért kapták ezt a nevet, mert egykor egy Borromeo nevű családhoz tartoztak. Ott gyönyörű kerteket és egy palotát látogathatsz meg, amely egy múzeumnak is otthont ad. Az Isola Bellán még a fehér pávákat is megcsodálhatja.

Érdemes meglátogatni a Maggiore-tó nemcsak a legnagyobb és leghíresebb helyeit, hanem a kisebb településeket is. Például Cannobio vagy Angera a középkori várával. Érdemes megnézni a hegyoldalba épült kis falut, Agra-t is, ahonnan remek kilátás nyílik a tóra.

A legjobb hely a naplemente megtekintésére

Ha szívesen megnéznéd a naplementét a tóról, akkor érdemes a Verbiana városrészhez tartozó Intrából Laveno-Mombellóba vagy fordítva autós kompra szállni, mivel a normál menetrend szerinti hajók csak este 7 óra körül járnak. Az autós komp szintén késő estig közlekedik, és mindkét települést érdemes meglátogatni. Természetesen sötétben is gyönyörű az átkelés, mert akkor láthatjuk a kivilágított városokat a parton.

Melyik terület ideális a szállás szempontjából?

Olyan helyet ajánlanék, ahonnan könnyen lehet kirándulni hajóval vagy vonattal, például Verbiana, Arona vagy Loveno-Lombello.

Tippek a Maggiore-tó svájci oldalához

A Maggiore-tó közel 20 százaléka a svájci Ticino kantonhoz tartozik. Ascona mellett különösen ajánlott a nyugati oldalon fekvő Ronco Sopra Ascona és Brissago, valamint a keleti oldalon fekvő San Nazarro kisvárosok. De a tó svájci oldalán lévő többi, többnyire aprócska tóparti település is érdemes kirándulóhely.

A Maggiore-tó Brissago-szigetei mindenképpen megérnek egy látogatást. A nagyobbik San Pancrazio sziget, ahol egy nagy botanikus kert található, tele van mediterrán virágpompával. Az áruházak milliomosa, Max Emden az 1940-es években építtetett egy villát és egy narancsot, valamint a kikötőt. A kis testvérsziget, az Isola Piccola érintetlen.

Maga Brissago a gyönyörű fekvése mellett leginkább a szivargyárról ismert, ahol a „Brissago originale” szivarokat sodorják. A településen található a Sacri Monti svájci része is, amely 2003 óta az UNESCO világörökség része. A svájci részről valamilyen ismeretlen okból kifolyólag megfeledkezett az Unesco, ami ennek ellenére ugyanolyan értéket képvisel a Maggiore-tó felett, mint a szomszédos, nagyobb olasz részek. Az Unesco nyilatkozatából: „Szimbolikus és spirituális értékük mellett figyelemre méltó szépséggel is rendelkeznek, mivel ügyesen illeszkednek a dombok, erdők és tavak természetes és festői környezetébe. Emellett nagyon fontos műalkotásokat is tartalmaznak falfestmények és szobrok formájában”.

Kihagyhatatlan: Hajóval átkelni a Lago Maggiore tavon

Az aronai kikötőből kirándulóhajóval lehet átkelni a Lago Maggiore tavon. A Navigazione Laghi menetrend szerinti kompjai naponta óránként közlekednek reggel 7 és este 7 óra között. A tó összes személyszállító kikötőjét, valamint Isola Bellát és Isola Madrét is érintik. Az Aronából a svájci északi parton fekvő Locarnóba való utazás alig két órát vesz igénybe, és körülbelül 30 euróba kerül. Az Isola Bella és az Isola Madre látogatói számára további 20 euró körüli belépődíjat kell fizetni. Aki szeretné, bérelhet motorcsónakot vagy vitorláshajót Aronában, vagy bérelhetsz pedalót.

A csónakok természetesen bármelyik helyről igénybe vehetők, az árak az útvonaltól függően változnak.

Infobox
részletes adatok

Olaszország
Lago Maggiore

Hasonló látnivalók

Zotter csokoládégyár

A csokoládégyárban bepillantást nyerhetünk a csokigyártás kulisszatitkaiba. A kóstolóexpedícióhoz magyar nyelvű Audio Guide áll a látogatók rendelkezésére.

Monteriggioni

Monteriggioni-t a Sienai Köztársaság építette az 1200-as évek első felében, Firenze megállítására. A fallal körülvett középkori erődítmény tornyai ma a toszkán várak legépebben maradt, szép példái.

Hallstatt

Hallstatt az egyik legszebb és legromantikusabb kisváros Ausztriában, parányi főterét pedig méltán a legszebbnek tartják. Hallstatt és Dachstein-Salzkammergut régió az UNESCO világörökség része.

Közeli látnivalók