2024. június 13., csütörtök

Botticelli Vénusz születése

0 az 5-ből

Ha Olaszország legszebb – és jelen esetben leghíresebb – festményeire gondolunk, Sandro Botticelli Vénusz születése az elsők között jut eszünkbe. Az olasz reneszánsz eme 1485 körül festett ikonja a firenzei Uffizi Képtárban látható, ahol a múzeumlátogatás egyik kötelező látnivalójaként szerepel (ami azt jelenti, hogy általában csak egy pillantást lehet rá vetni, mert olyan sűrű a tömeg előtte).

A festmény az újonnan született Vénusz, a szerelem és szépség istennőjének leszállását ábrázolja Ciprus szigetén, amelyet a Zephyr és valószínűleg Aura szelek hajtanak előre. Az istennő egy kagyló szelepének tetején áll, tiszta és tökéletesnek látszik. Egy fiatal nő, akit néha a Három Grácia egyikével azonosítanak, üdvözli őt, és virágokkal megszórt köpenyt nyújt át neki; a szelek által hordozott rózsák is a tavaszi évszakot idézik.

A reneszánsz idején a művészek újra felfedezték a görög és római művészetet és kultúrát (amelyet korábban nagyrészt az egyház démonizált), így a festőket munkáikban gyakran inspirálta a görög és római mitológia. A szerelem és a szépség istennőjének születését ábrázolva Botticelli a szépség egyetemes eszményének megszületését szimbolizálja.

Vénusz megfestéséhez feltehetően Simonetta Cattanei ihlette, akit a reneszánsz egyik legszebb nőalakjának tartottak.

Botticelli a klasszikus kor szobraiból merít ihletet Vénusz szerény magatartásához, aki meztelenségét hosszú szőke hajával takarja el, amelynek fényvisszaverődését arany alkalmazásával nyeri el; az ölelkező Szelek párja egy ókori műből vett idézet, amely Lorenzo mágnás tulajdonában volt.

Valószínű, hogy a Vénusz születése a Medici család valamelyik tagja megrendelésére készült. Ezt a tézist tovább erősíti a narancsfák ábrázolása, amelyeket a „Medici” szó és a „mala medica”, ahogyan akkoriban ezeket a fákat ismerték, hasonló hangzása miatt a Medici emblémájának tekintettek.

Infobox
részletes adatok

Olaszország
Toszkána
Firenze
Galleria degli Uffizi

Hasonló látnivalók

A római Pantheon

Csaknem kétezer évvel építése után a Pantheon dómja ma is a világ legnagyobb vasalatlan beton kupolája.

Bernini útikalauz Rómában

Bernini a barokk korszak zsenije volt, aki kitörölhetetlen nyomot hagyott Róma művészeti és építészeti örökségén.

Orvieto

Orvieto egy tökéletes kirándulási célpont Rómából.

Közeli látnivalók

San Gimignano

A középkori Manhattan 14 tornyával lenyűgöző látványt nyújt.

Az arezzói kiméra különös története

Körbejárva ezt a bömbölő, tűzokádó fenevadat, értékeljük tekergő testét, izomzatát, éles karmait, erejét és dinamizmusát.

Brunelleschi kupolája: A legnagyobb építészeti alkotás

A Santa Maria del Fiore kupolája olyan kiemelkedő építészeti alkotás, hogy az emberek még ma is értetlenül állnak az előtt, hogyan volt képes ilyen teljesítményre.