2024. július 25., csütörtök

A római népet oltalmazó (Salus Populi Romani) Szűz Mária-ikon

0 az 5-ből

A Santa Maria Maggiore bazilika Cappella Paolina Borghesiana kápolnájában látható Salus populi romani bizánci ikont (Szűz Mária festett képe, XII-XIII. század) a hagyomány szerint Lukács evangélista festette.

Történelmileg ez a legfontosabb Mária-ikon Rómában, bár az évszázadok során a rajongása csökkent más szentképek, például az Örökké Segítő Szűzanya javára. Ennek ellenére legalább a 15. század óta csodatévő képként tisztelik, és később különösen a jezsuiták vették át, hogy a Szűzanya iránti tiszteletet a Szűzanya mozgalom révén terjesszék.

XII. Pius pápa volt az, aki előmozdította a tiszteletét. Valójában a kép számos ünnepség főszereplője volt, különösen Mária mennybevétele dogmájának 1950-es kihirdetése alkalmából. 1953-ban, az egyháztörténelem első Mária-évének előestéjén (a Szeplőtelen Fogantatás dogmájának századik évfordulóját ünnepelték) ünnepélyes körmenetben vitték végig Róma utcáin. 1954-ben a Szent Péter-bazilikában maga a pápa koronázta meg az ikont „a világ királynőjévé”. Ma már eltávolították az ékszereket, a nyakláncot és a drága koronákat, amelyeket ez alkalommal helyeztek az alakra.

Mindazonáltal az ikon mindig is a pápák különleges áhítatának tárgya volt: 593-ban I. Gergely pápa körmenetben vitte a Mária-ikont, hogy véget vessen az akkor Rómában tomboló pestisjárványnak. 1571-ben V. Piusz pápa a lepantói csatában aratott győzelemért könyörgött az ikonhoz. 1837-ben XVI. Gergely pápa imádkozott hozzá, hogy véget vessen a kolerajárványnak. A pápai áhítat újabb példái: VI. Pál, II. János Pál, XVI. Benedek, aki több alkalommal is tisztelte a Salus populi romani-t.

Ferenc pápa, pápaként először látogatott el a bazilikába, hogy imádkozzon az ikon előtt. Ferenc pápa minden apostoli útja előtt és után szokott a Szent Mária-majorhoz menni, hogy a Salus populi romani-ra bízza a meglátogatottakat. 2020. március 15-én, a COVID-19 világjárvány közepén Ferenc pápa imádkozott az ikon előtt, hogy könyörögjön az Olaszországot és a világot úlyosan sújtó járvány befejezéséért. 2020. március 27-én a Szent Péter térre vitte az ikont, hogy ismét könyörögjön a világjárvány befejezéséért; ezen a napon tetőzött a COVID-19 első hullámának napi halálesete Olaszországban, amely a következő naptól kezdve csökkenni kezdett.

Infobox
részletes adatok

Olaszország
Lazio
Róma

Hasonló látnivalók

Monteriggioni

Monteriggioni-t a Sienai Köztársaság építette az 1200-as évek első felében, Firenze megállítására. A fallal körülvett középkori erődítmény tornyai ma a toszkán várak legépebben maradt, szép példái.

Castel Gandolfo

Castel Gandolfo a középkor óta híres a szépségéről és a gyönyörű panorámájáról.

A római Pantheon

Csaknem kétezer évvel építése után a Pantheon dómja ma is a világ legnagyobb vasalatlan beton kupolája.

Közeli látnivalók

Castel Gandolfo

Castel Gandolfo a középkor óta híres a szépségéről és a gyönyörű panorámájáról.

A római Pantheon

Csaknem kétezer évvel építése után a Pantheon dómja ma is a világ legnagyobb vasalatlan beton kupolája.

Tivoli

Tivoli az ókor óta népszerű, a római császárok kedvelt nyaralóhelye volt. Híres látnivalója, a Villa d'Este mesebeli szökőkútjai Liszt Ferencet is megihlették.